Hey Girl Dergisi Röportaj

Ağustos 2003
 
Nazire Dedeman
Umut Vakfı Kurucu Başkanı

 
 -   Umut Vakfı, hangi tarihte ve hangi amaçla kuruldu? 
 Umut Vakfı 1993 yılında, geleceğimizin teminatı olan gençlerin ve çocukların silahtan ve şiddetten uzak yaşayan, sorunlarını ve anlaşmazlıkları şiddet içermeyen yöntemlerle çözebilen, barışçıl ortamlar yaratabilen, hukukun üstünlüğüne inanan ve adalet duygusu gelişmiş çağdaş insanlar ve iyi yurttaşlar olarak yetişmelerine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur.
 
- Vakıfın çalışmaları, etkinlikleri ve üyeleri hakkında genel bilgi (Üye veya gönüllü olmak için aranan şartlar neler) 
Vakıf, amaçları doğrultusunda her yıl geleneksel olarak heykel, fotoğraf, haber, karikatür ve kısa film gibi farklı  dallarda  “Bireysel Silahsızlanma” konulu ödüllü yarışmalar düzenlemekte, ”Yurttaş Olmak İçin…” eğitici eğitimleri vermekte ve akademik çalışmalar yayınlamaktadır.  Her yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde yaptığı etkinliklerle, yıl içinde gerçekleştirdiği projeler ve topluma yönelik diğer faaliyetler vesilesiyle bu önemli sorunla ilgili toplumun bilinçlenmesini ve farkındalığını sağlamaya çalışmaktadır. Pek çok gönüllümüz etkinliklerimizde görev almak suretiyle  bizlere destek vermektedir. Vakfımız’ın bağlı olduğu vakıf senedine göre, vakıf üye kabul etmemektedir. Ancak gönüllü kabul etmektedir. Umut Vakfı; Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu, Yürütme Birimi ve Gönüllüler’den oluşmaktadır. Gönüllü olarak bizlerle çalışmak isteyen genç arkadaşlarımız vakif@umut.org.tr ’ye gönderecekleri e-mail’lerle veya 0212 275 76 00 (5706-5708 dahili) numaralı telefondan bizlere ulaşabilirler. Bu vesileyle etkinliklerimizde gönüllü olarak görev alabilirler.
 
- Bireysel silahsızlanma günü ne zamandan beri var?  
Umut Vakfı kurulduğu yıldan bu yana, her yıl 28 Eylül’de bireysel silahsızlanma konusunda faaliyetler yapmaktadır. Ancak  28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü ulusal olarak 2001’de ilan edilmiştir. 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü,   Birleşmiş Milletler tarafından 18 Temmuz 2001 tarihinde Newyork’da düzenlenen Ateşli Silahlar Konferansı esnasında binanın önünde gerçekleştirilen bireysel silahla yakınlarını kaybetmiş kişilerin protesto gösterisinin tekrarı olarak, Umut Vakfı tarafından her yıl düzenlenmekte ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
 
 
- Bu yılki (bireysel silahsızlanma günü) etkinlikleriniz neler olacak? 
Bu yıl 28 Eylül’de yine sessiz ayakkabıların yürüyüşü etkinliğini düzenleyeceğiz. Her yıl olduğu gibi, bu yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde, Bireysel Silahsızlanma: YAŞAMA HAK TANIYIN "1 Dakikalık Çizgi Film" Yarışması düzenlenmektedir.
 
- "Sen neler yapabilirsin?" bölümü için okurlarımıza önerileriniz? Vakıf için gönüllü olarak neler yapabilirler? 
Genç arkadaşlarımızdan en önemli destek talebimiz, çevrelerindeki herkesi böyle önemli bir sorunun varlığından haberdar etmeleridir. Çünkü Türkiye, maalesef erkek egemen kültürün hakim olduğu ve şiddetin gelenek ve göreneklerimizin içine sinsice sindiği bir toplumdur. Erkek çocukları sünnet olduklarında altın / gümüş kabzalı silahlarla ödüllendirilirken, bu halk sevincini, üzüntüsünü, kederini attığı mermilerle kutlamaktadır. Türk evladının namus anlayışı, yaşam felsefesi "at-avrat-silah" üçgeninde düğümlenmektedir. Oysa ki 21. yüzyılda artık iletişim olanakları bu denli gelişmişken anlaşmazlıklar konuşularak, karşılıklı diyaloglarla çözümlenebilir. Gençlerimiz şiddetin asla çözümü sağlayamayacağını, hoşgörü ve bilinçli, açık iletişimin anlaşmazlıkların çözümünde çok etkili bir yol olacağını bilmeleri gerekiyor. Bu bizim en önemli temennimiz. Tüm amacımız ve çabalarımız da buna yöneliktir.
Diğer yandan, bu bilince sahip genç arkadaşlarımız gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde görev alarak, çabalarımızı çevrelerine duyurarak, dikkatlerini çeken şiddet olaylarını bizlere haber vererek, bu konuya duyarlı olarak bizlere destek olabilirler. Umut Vakfı ile ilgili daha geniş bilgiye www.umut.org.tr adresinden ulaşabilirler.