Sabah Gazetesi Röportaj

Eylül 2003
 
Nazire Dedeman
Umut Vakfı Kurucu Başkanı

 
 
Umut Vakfı, “Bireysel Silahsızlanma” adındaki kampanya çerçevesinde kimlerden destek aldı.  
 
Umut Vakfı kurulduğu 1993 yılından bu yana bireysel silahsızlanma kampanyasını devam ettiriyor. Bu kampanyaya en büyük destekçilerimiz konuya duyarlı, sorumluluk sahibi yurttaşlardır. Ayrıca medya konunun öneminin farkına vardı ve bizi yalnız bırakmıyorlar. Medya mesajımızı halka taşıyor ve insanların bu sorun hakkında bilinçlendirilmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Aynı desteği yasa yapıcılardan ve bu sorunun çözümlenmesinde düğüm noktalarını oluşturan mercilerden de bekliyoruz. 
 
Umut Vakfı bu güne kadar “Bireysel silahsızlanma” kampanyasında kaç kişiden imza topladı.
 
Son on yıldır "bireysel silahlanmaya hayır" diyen 20 bin civarında imza topladık. 44 kuruluştan da kampanyamıza katılım oldu.
 
* Nazire Dedeman’ın 10 yıl önce arkadaşının silahı ile hayatını kaybeden oğlu Umut’dan sonra  kaç aileye ulaştı. 
Umut Vakfı bireysel silahlanma ile mücadele ederken, bireysel bir silahtan çıkan kurşunlarla hayatını kaybeden bir çok mağdurun ailesiyle iletişimde bulundu. Ancak Vakıf bir dayanışma vakfı olmadığından bünyemizde mağdur toplamak gibi bir misyonumuz yoktur.
 
* Türkiye’nin tutumu nedir 
Son iki yıldır bireysel silahlanma sorununa duyarlılık artıyor. Fakat elbette henüz yeterli değil. Sorunun kısa zamanda çözümlenmesinin olanaksız olduğunu da biliyoruz. Çünkü bu kültürel bir mesele ve yasalar yetersiz olduğu gibi cezalar da caydırıcı değil. 
 
* Devletin tutumu nedir 
Devlet bu soruna duyarsız davranıyor. Herşeyden önce milletvekilleri görevlerine başladıklarında ilk talepleri silah edinmek oluyor. Zaten devlet onlara bu hakkı veriyor. Aynı şey sokaktaki insanın silahlanmasında da geçerli. Silah ruhsatı edinmek çok sıradanlaşmış ve kolaylaştırılmıştır. Yasada çok ciddi boşluklar var. Çalışmalarımızdan biri ve belki de en önemlilerinden biri bu yönde. Ateşli Silahlar ve Bıçaklar kanunu ve Oyuncak Yönetmeliğini irdeleyen komisyonlar kurduk. Bu komisyonlar gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra ilgili mercilere yepyeni, çağdaş, günün koşullarına uygun bir öneri yasa tasarısı sunacağız. Bu çalışmayı Türkiye Barolar Birliği ile birlikte yürütüyoruz. 
 
* Anne ve babalara ne mesajı verilmesi gerekiyor
 
 Anne babalara verilecek en önemli mesaj çocuklarını uzlaşmacı ve barışçıl bir ortamda büyütmeleridir. Çocuklara hukukun üstünlüğü çok küçük yaşlardan itibaren verilmelidir. Çocuklar medyada sıklıkla yer alan şiddet görüntülerinden ve şiddet ifade eden oyuncaklardan arındırılmalıdır. 
Silahsızlanma günü  ile  ilgili görüşleriniz. Geniş olarak yazılırsa seviniriz
 
Bireysel silahlanma çok önemli ve yaşamlara mal olan bir sorundur. Üstelik bireysel silahlarla yaşanan ölüm olayları çocukların yaşamını yitirmesi olaylarının çoğalmasına kadar gitmektedir Burayı hiç anlamadım. Bireysel silahlanma ile kastettiğimiz, aynı toplumda yaşayan bireylerin herhangi bir ideolojiye ait olmaksızın, ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletlerle donanmasıdır. Türkiye’de her yıl ortalama 3000 kişi bireysel bir silah nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu nedenle bireysel silahsızlanma ciddi ve çözümlenmesi gerekli bir sorun olarak kabul edilmelidir. Bireysel silahsızlanma günü bu nedenle kutlanmaktadır. Umut Vakfı bu günde çeşitli etkinlikler yaparak kamuoyunun dikkatini çekmeye ve insanların ilgisini uyandırmaya çalışmaktadır.