15. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni
Umut Vakfı Ödülleri sahiplerini buldu!
Bu yıl “Fotoğraf” dalında düzenlenen “15. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödüllü Yarışması”nın, Dedeman İstanbul Oteli’nde yapılan Ödül Töreni’nde, siyah-beyaz ve renkli kategorilerinde ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan eserler açıklandı. Ödüller sahiplerini buldu...
Bireysel silahsızlanmanın önemine dikkat çekmek ve bu konudaki toplumsal birlikteliğin güçlenmesini sağlamak amacıyla Umut Vakfı’nın düzenlediği 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde, “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” etkinliğinin ardından 15. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni ve Fotoğraf Sergisi yapıldı.
Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman’ın açılış konuşmasını yaptığı Ödül Töreni’nde, Dedeman’ın konuşmasının ardından İstanbul Valisi Muammer Güler bir konuşma yaptı.
Nazire Dedeman, “Bireysel silahsızlanmaya olan özlemimiz her geçen gün artıyor. Çünkü bu sorun, tüm yurttaşların “yaşama hakkını” tehdit ediyor. Toplumda bu konuya duyarlılığı oluşturmak ve farklı yaklaşımların gelişmesini sağlamak için 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nün önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.Bugün itibariyle ülkemizde yaklaşık 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere, toplamda 8 milyon civarında ateşli silah bulunuyor. Silah sahiplerinin ailelerini de katarsak yaklaşık 40 milyon insan, silaha her an ulaşabilecek durumdadır. Her yıl ortalama 3000 yurttaşımız ateşli silahlarla hayatını kaybediyor. Ölenlerin ardında kalanları da düşünürsek, her yıl en az 15 bin kişi bireysel silahlanma mağdurudur. Mağduriyet büyüktür, bu nedenle mücadele her yurttaşın sorumluluğudur ve Umut Vakfı’nın mücadelesi devam edecektir...” dedi.
Ayrıca Dedeman, bireysel silahsızlanma konusunda ciddi adımlar atılabilmesi için yapılması gerekenleri vurgulayarak, Silah Kanunu’nun, günümüz şartlarına uygun, “yaşama hakkımızı” güvenceye alan, bireysel silahlanmayı zorlaştıran ve denetimi en üst düzeyde sağlayabilecek şekilde düzenlenmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.
TFSF’nin (Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) 2009/17 referans numarasıyla destek verdiği Yarışma, “Siyah Beyaz Fotoğraf” ve “Renkli Fotoğraf” olmak üzere 2 farklı kategoride düzenlendi.
“Fotoğraf”ın toplumsal yaşamdaki sosyolojik göstergelerinden, toplumsal iletişimdeki gücünden ve olanaklarından yararlanarak, bireysel silahsızlanmanın toplumsal boyutuna dikkat çekmeyi amaçlayan Yarışma’nın Seçiciler Kurulu şu isimlerden oluştu: Merih Akoğul (Fotoğraf Sanatçısı, MSGÜ Öğretim Görevlisi), Coşkun Aral (Fotoğraf Sanatçısı), Ayhan Aydın (Fotoğraf Sanatçısı, İFSAK üyesi, MSGÜ Öğretim Görevlisi), Haluk Çobanoğlu (Belgesel Fotoğrafçısı, Bahçeşehir Üniv. Öğretim Görevlisi), Nazire Dedeman (Umut Vakfı Kurucu Başkanı), Nail Güreli (Umut Vakfı Onurdal Mütevellisi ve Milliyet Gazetesi Yazarı), İzzet Keribar (E.Fiap), Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu (Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi) ve Nadir Ede (Fotoğraf Sanatçısı).
108 katılımcının 354 eseri arasından yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen ödüller açıklandı:
Renkli Baskı kategorisinde Birincilik Ödülü : Selami Özsoy
Renkli Baskı kategorisinde İkincilik Ödülü: Tacettin Yüksel
Renkli Baskı kategorisinde Üçüncülük Ödülü: Edip Kuzey Akten
Renkli Baskı kategorisinde Jüri Özel Ödülü: Serkan Turaç
Siyah Beyaz Baskı kategorisinde Birincilik Ödülü: Arif Tanju Korkmaz
Siyah Beyaz Baskı kategorisinde İkincilik Ödülü: Zeki Yavuzak
Siyah Beyaz Baskı kategorisinde Üçüncülük Ödülü: Mustafa Gezer
Ayrıca 47 fotoğraf ise sergilenmeye değer görüldü.
-
Geleceğimizin teminatı gençlerimizin hukukun üstünlüğüne inanan, adalete güvenen, yurttaş olma bilincini ve sorumluluğunu taşıyan, anlaşmazlıklarını uzlaşma ve barışçıl yollarla çözümleyen bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmayı amaçlayan Umut Vakfı, bu yolda çeşitli alanlardaki çalışmaları özendirmek için düzenlediği ödüllü yarışmaların bu yıl 15’incisini gerçekleştirmektedir. 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü Geleneksel Ödüllü Yarışması, bu yıl FOTOĞRAF dalında düzenlenecektir. Çünkü fotoğraf, insanın gündelik hayattaki hallerini en etkili anlatan iletişim araçlarından biridir.
-
-
- Merih Akoğul - Fotoğraf Sanatçısı, Yazar
- Coşkun Aral - Fotoğraf Sanatçısı
- Ayhan Aydın - Fotoğraf Sanatçısı, İFSAK üyesi, MSGÜ Öğretim Görevlisi
- Haluk Çobanoğlu - Belgesel Fotoğrafçısı, Bahçeşehir Üniv. Öğretim Görevlisi
- Nazire Dedeman - Umut Vakfı Kurucu Başkanı
- Nadir Ede - Işık Ünv. Güzel Sanatlar Fak. Öğretim Görevlisi, Fotopya Editörü
- Nail Güreli - Umut Vakfı Onursal Mütevellisi, Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı
- Nurçay Türkoğlu - Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi
-
-
RENKLİ BASKI DALINDA ÖDÜLLLÜ FOTOĞRAFLAR
- BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ: SELAMİ ÖZSOY- BOLU
- İKİNCİLİK ÖDÜLÜ: TACETTİN YÜKSEL- İSTANBUL
- ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ : EDİP KUZEY AKTEN- ADANA
- JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ: SERKAN TURAÇ- İSTANBUL
SİYAH/BEYAZ BASKI DALINDA ÖDÜLLLÜ FOTOĞRAFLAR
- BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ: ARİF TANJU KORKMAZ - İSTANBUL
- İKİNCİLİK ÖDÜLÜ: ZEKİ YAVUZAK - AYDIN
- ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ: MUSTAFA GEZER- İZMİT
RENKLİ BASKI DALINDA SERGİLENMEYE DEĞER GÖRÜNEN FOTOĞRAFLAR
- SERHAT BAYRAM-İSTANBUL(2 AD)
- SEBAHATTİN ÖZVEREN-İSTANBUL(3 AD)
- SEVİM FİGEN AKYILDIZ-ANTALYA
- İBRAHİM AYŞIL-İSTANBUL (2 AD)
- ARİF TANJU KORKMAZ-İSTANBUL
SİYAH/BEYAZ DALINDA SERGİLENMEYE DEĞER GÖRÜNEN FOTOĞRAFLAR
- HASAN HULKİ MURADİ-MERSİN
- ÜMİT MÜFİT DİNÇER-İSTANBUL
- SEBAHATTİN ÖZVEREN-İSTANBUL
- MUSTAFA GEZER-İZMİT (2 AD)
- YILMAZ TOPÇU-AYDIN (2 AD)
- MEHMET ALİ POYRAZ-İSTANBUL
-
28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü Belgesel Film Yarışması Ödül Töreni
Dedeman İstanbul Otel
28 Eylül 2009
Sayın Valim ve Değerli konuklarım,
Hoş geldiniz.
Bugün Taksim Meydan’ında, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde, 9. kez sessiz ayakkabıların yürüyüşü ile protestomuzu dile getirdik.
Bu akşam burada ise 15. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni’nde siz değerli dostalarımızla biraraya gelmekten mutluluk duyuyorum.
Bireysel silahsızlanmaya olan özlemimiz her geçen gün artıyor. Çünkü bu sorun, tüm yurttaşların “yaşama hakkını” tehdit ediyor.
Toplumda bu konuya duyarlılığı oluşturmak ve farklı yaklaşımların gelişmesini sağlamak için 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nün önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.
Bugün itibariyle ülkemizde yaklaşık 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere, toplamda 8 milyon civarında ateşli silah bulunuyor. Silah sahiplerinin ailelerini de katarsak yaklaşık 40 milyon insan, silaha her an ulaşabilecek durumdadır. Her yıl ortalama 3000 yurttaşımız ateşli silahlarla hayatını kaybediyor. Ölenlerin ardında kalanları da düşünürsek, her yıl en az 15 bin kişi bireysel silahlanma mağdurudur. Mağduriyet büyüktür, bu nedenle mücadele her yurttaşın sorumluluğudur ve Umut Vakfı’nın mücadelesi devam edecektir...
Bu sorun, takdir edeceğiniz gibi, ancak toplum ve devlet işbirliği ile çözülebilir. Yasalar bireysel silahlamayı caydırıcı ve zorlaştırıcı olmalıdır. Gayretimiz, ülkemizdeki bireysel silahsızlanmaya ilişkin yasaların insanın “yaşama hakkını” güvenceye alan, bireysel silahsızlanma anlayışına dayanarak hazırlanmasını sağlamaktır. Bu konuda ilgilileri uyarmak ve Umut Vakfı’nın 16 yıllık birikimini bu konuda ilerlemeyi sağlayacak her türlü çalışmaya katmaktır.
Bugün, Silah Kanun Tasarısı Umut Vakfı Komisyonu çalışması Sonuç Bildirgesi’ni Taksim Meydanı’nda açıkladık. Bu yasanın günümüz şartlarına uygun, “yaşama hakkımızı” güvenceye alan, bireysel silahlanmayı zorlaştıran ve denetimi en üst düzeyde sağlayabilecek şekilde yeniden düzenlenmesi son derece önemlidir.
Bu bildirge, TBMM İçişleri Komisyonu başta olmak üzere ilgili tüm mercilere iletilecektir. Burada bir kez daha vurgulamak isterim: İnsanın yaşama hakkı kutsaldır. Güncellenen yasa, maddi çıkarları değil yaşama hakkını güvenceye almalıdır...
Yapılacak bütün çalışmalara Umut Vakfı olarak 16 yılda biriktirdiğimiz bilgi kaynağımızı katmayı görev kabul eder, onur duyarız.
Bu görevimizi sürdürürken, daha da güçlenebilmek için kanun yapıcı ve uygulayıcı mercilerin, devlet adamlarının ve yerel yönetimlerin ve diğer sivil toplum kuruluşlarının olduğu kadar yurttaş olarak her bireyin desteğine daha fazla gerek olduğunu belirtmek isterim.
İnanıyorum ki, sizin aracılığınız ve desteğiniz, bireysel silahsızlanma hareketini daha da güçlendirecektir. Mücadelemizin yurttaşların katılımıyla kitleselleşmesi, maddî getirileri insan hayatından üstün tutan çevrelere kesin bir mesaj verecektir.
Saygıdeğer konuklar,
Umut Vakfı olarak her yıl düzenlediğimiz 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü Geleneksel Ödüllü Yarışması’nın 15.sini, bu sene “fotoğraf” dalında gerçekleştirdik. Çünkü fotoğraf insanın gündelik hayattaki hallerini en etkili anlatan iletişim araçlarından biridir.
Böylelikle bu yarışma ile “fotoğraf”ın toplumsal yaşamdaki sosyolojik göstergelerinden, toplumsal iletişimdeki gücünden ve olanaklarından yararlanarak, bireysel silahsızlanmanın toplumsal boyutuna dikkat çekmeyi amaçladık.
Bireysel silahsızlanmaya ilişkin düşündürücü, tespit edici, vurgulayıcı görüntülerin şiddet dilinden uzak olabileceği, barışın önce iki insan arasında başlayarak topluma yayılabileceği mesajını, bireysel silahsızlanmanın barışçıl görüntülerini, fotoğrafla topluma aktarmak arzusundayız.
Yarışmamızın değerli Seçici Kurulu Üyelerine; Sayın Nail Güreli, Sayın Nurçay Türkoğlu, Sayın İzzet Keribar, Sayın Nadir Ede, Sayın Merih Akoğul, Sayın Ayhan Aydın’a katkıları için yürekten teşekkür ediyorum.
Ayrıca, yarışmamıza katılan, eserleriyle bireysel silahsızlanma mücadelesine destek veren tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyor; ödül alanları gönülden kutluyorum.
Ödül Töreni’ne geçmeden evvel, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’ne katılarak, bu konuya desteğini gösteren Sayın Vali Muammer Güler’i teşekkürlerimle huzurlarınıza davet ediyorum.
Umut dolu yarınlara efendim....
-
15. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni
Umut Vakfı Ödülleri sahiplerini buldu!
Bu yıl “Fotoğraf” dalında düzenlenen “15. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödüllü Yarışması”nın, Dedeman İstanbul Oteli’nde yapılan Ödül Töreni’nde, siyah-beyaz ve renkli kategorilerinde ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan eserler açıklandı. Ödüller sahiplerini buldu...
Bireysel silahsızlanmanın önemine dikkat çekmek ve bu konudaki toplumsal birlikteliğin güçlenmesini sağlamak amacıyla Umut Vakfı’nın düzenlediği 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde, “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” etkinliğinin ardından 15. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni ve Fotoğraf Sergisi yapıldı.
Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman’ın açılış konuşmasını yaptığı Ödül Töreni’nde, Dedeman’ın konuşmasının ardından İstanbul Valisi Muammer Güler bir konuşma yaptı.
Nazire Dedeman, “Bireysel silahsızlanmaya olan özlemimiz her geçen gün artıyor. Çünkü bu sorun, tüm yurttaşların “yaşama hakkını” tehdit ediyor. Toplumda bu konuya duyarlılığı oluşturmak ve farklı yaklaşımların gelişmesini sağlamak için 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nün önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.Bugün itibariyle ülkemizde yaklaşık 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere, toplamda 8 milyon civarında ateşli silah bulunuyor. Silah sahiplerinin ailelerini de katarsak yaklaşık 40 milyon insan, silaha her an ulaşabilecek durumdadır. Her yıl ortalama 3000 yurttaşımız ateşli silahlarla hayatını kaybediyor. Ölenlerin ardında kalanları da düşünürsek, her yıl en az 15 bin kişi bireysel silahlanma mağdurudur. Mağduriyet büyüktür, bu nedenle mücadele her yurttaşın sorumluluğudur ve Umut Vakfı’nın mücadelesi devam edecektir...” dedi.
Ayrıca Dedeman, bireysel silahsızlanma konusunda ciddi adımlar atılabilmesi için yapılması gerekenleri vurgulayarak, Silah Kanunu’nun, günümüz şartlarına uygun, “yaşama hakkımızı” güvenceye alan, bireysel silahlanmayı zorlaştıran ve denetimi en üst düzeyde sağlayabilecek şekilde düzenlenmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.
TFSF’nin (Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) 2009/17 referans numarasıyla destek verdiği Yarışma, “Siyah Beyaz Fotoğraf” ve “Renkli Fotoğraf” olmak üzere 2 farklı kategoride düzenlendi.
“Fotoğraf”ın toplumsal yaşamdaki sosyolojik göstergelerinden, toplumsal iletişimdeki gücünden ve olanaklarından yararlanarak, bireysel silahsızlanmanın toplumsal boyutuna dikkat çekmeyi amaçlayan Yarışma’nın Seçiciler Kurulu şu isimlerden oluştu: Merih Akoğul (Fotoğraf Sanatçısı, MSGÜ Öğretim Görevlisi), Coşkun Aral (Fotoğraf Sanatçısı), Ayhan Aydın (Fotoğraf Sanatçısı, İFSAK üyesi, MSGÜ Öğretim Görevlisi), Haluk Çobanoğlu (Belgesel Fotoğrafçısı, Bahçeşehir Üniv. Öğretim Görevlisi), Nazire Dedeman (Umut Vakfı Kurucu Başkanı), Nail Güreli (Umut Vakfı Onurdal Mütevellisi ve Milliyet Gazetesi Yazarı), İzzet Keribar (E.Fiap), Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu (Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi) ve Nadir Ede (Fotoğraf Sanatçısı).
108 katılımcının 354 eseri arasından yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen ödüller açıklandı:
Renkli Baskı kategorisinde Birincilik Ödülü : Selami Özsoy
Renkli Baskı kategorisinde İkincilik Ödülü: Tacettin Yüksel
Renkli Baskı kategorisinde Üçüncülük Ödülü: Edip Kuzey Akten
Renkli Baskı kategorisinde Jüri Özel Ödülü: Serkan Turaç
Siyah Beyaz Baskı kategorisinde Birincilik Ödülü: Arif Tanju Korkmaz
Siyah Beyaz Baskı kategorisinde İkincilik Ödülü: Zeki Yavuzak
Siyah Beyaz Baskı kategorisinde Üçüncülük Ödülü: Mustafa Gezer
Ayrıca 47 fotoğraf ise sergilenmeye değer görüldü.
-