15. Bireysel Silahsızlanma Ödüllü "Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın" Fotoğraf Yarışması

15. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni

Umut Vakfı Ödülleri sahiplerini buldu!

Bu yıl “Fotoğraf” dalında düzenlenen “15. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödüllü Yarışması”nın, Dedeman İstanbul Oteli’nde yapılan Ödül Töreni’nde, siyah-beyaz ve renkli kategorilerinde ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan eserler açıklandı. Ödüller sahiplerini buldu...

Bireysel silahsızlanmanın önemine dikkat çekmek ve bu konudaki toplumsal birlikteliğin güçlenmesini sağlamak amacıyla Umut Vakfı’nın düzenlediği 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde, “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” etkinliğinin ardından 15. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni ve Fotoğraf Sergisi yapıldı.

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman’ın açılış konuşmasını yaptığı Ödül Töreni’nde, Dedeman’ın konuşmasının ardından İstanbul Valisi Muammer Güler bir konuşma yaptı.

Nazire Dedeman, “Bireysel silahsızlanmaya olan özlemimiz her geçen gün artıyor. Çünkü bu sorun, tüm yurttaşların “yaşama hakkını” tehdit ediyor. Toplumda bu konuya duyarlılığı oluşturmak ve farklı yaklaşımların gelişmesini sağlamak için 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nün önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.Bugün itibariyle ülkemizde yaklaşık 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere, toplamda 8 milyon civarında ateşli silah bulunuyor. Silah sahiplerinin ailelerini de katarsak yaklaşık 40 milyon insan, silaha her an ulaşabilecek durumdadır. Her yıl ortalama 3000 yurttaşımız ateşli silahlarla hayatını kaybediyor. Ölenlerin ardında kalanları da düşünürsek, her yıl en az 15 bin kişi bireysel silahlanma mağdurudur. Mağduriyet büyüktür, bu nedenle mücadele her yurttaşın sorumluluğudur ve Umut Vakfı’nın mücadelesi devam edecektir...” dedi.

Ayrıca Dedeman, bireysel silahsızlanma konusunda ciddi adımlar atılabilmesi için yapılması gerekenleri vurgulayarak, Silah Kanunu’nun, günümüz şartlarına uygun, “yaşama hakkımızı” güvenceye alan, bireysel silahlanmayı zorlaştıran ve denetimi en üst düzeyde sağlayabilecek şekilde düzenlenmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

TFSF’nin (Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) 2009/17 referans numarasıyla destek verdiği Yarışma, “Siyah Beyaz Fotoğraf” ve “Renkli Fotoğraf” olmak üzere 2 farklı kategoride düzenlendi.

“Fotoğraf”ın toplumsal yaşamdaki sosyolojik göstergelerinden, toplumsal iletişimdeki gücünden ve olanaklarından yararlanarak, bireysel silahsızlanmanın toplumsal boyutuna dikkat çekmeyi amaçlayan Yarışma’nın Seçiciler Kurulu şu isimlerden oluştu: Merih Akoğul (Fotoğraf Sanatçısı, MSGÜ Öğretim Görevlisi), Coşkun Aral (Fotoğraf Sanatçısı), Ayhan Aydın (Fotoğraf Sanatçısı, İFSAK üyesi, MSGÜ Öğretim Görevlisi), Haluk Çobanoğlu (Belgesel Fotoğrafçısı, Bahçeşehir Üniv. Öğretim Görevlisi), Nazire Dedeman (Umut Vakfı Kurucu Başkanı), Nail Güreli (Umut Vakfı Onurdal Mütevellisi ve Milliyet Gazetesi Yazarı), İzzet Keribar (E.Fiap), Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu (Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi) ve Nadir Ede (Fotoğraf Sanatçısı).

108 katılımcının 354 eseri arasından yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen ödüller açıklandı:

Renkli Baskı kategorisinde Birincilik Ödülü : Selami Özsoy
Renkli Baskı kategorisinde İkincilik Ödülü: Tacettin Yüksel
Renkli Baskı kategorisinde Üçüncülük Ödülü: Edip Kuzey Akten
Renkli Baskı kategorisinde Jüri Özel Ödülü: Serkan Turaç

Siyah Beyaz Baskı kategorisinde Birincilik Ödülü: Arif Tanju Korkmaz
Siyah Beyaz Baskı kategorisinde İkincilik Ödülü: Zeki Yavuzak
Siyah Beyaz Baskı kategorisinde Üçüncülük Ödülü: Mustafa Gezer

Ayrıca 47 fotoğraf ise sergilenmeye değer görüldü.
Konu
Poster
Seçici Kurul
Başvuru Formu
Yarışma Sonucu
Nazire Dedeman Çağatay Konuşma Metni
Basın Dosyası
Fotoğraflar