22. Bireysel Silahsızlanma Ödüllü "Yaşama Hak Tanıyın" El Yazması Mektuplar Yarışması

Konu
Herkesin mutlu ve huzurlu bir toplumda, korkusuzca ve güven içinde yaşama hakkı için “bireysel silahlanma” sorunuyla mücadele etmek Umut Vakfı’nın öncelikli görevlerindendir.
Ülkemizde, düğünlerde, asker uğurlamalarında, spor karşılaşmalarında, sevinçli ve mutlu günlerimizdeki kutlamalarda, toplumsal birlikteliklerimizde, trafikte sinirlenince, en ufak tartışmalarda ve şiddetin egemen olduğu ortamlarda bireysel silahlarla işlenen cinayetler en sevdiklerimizi, en yakınlarımızı, akrabalarımızı, komşularımızı, arkadaşlarımızı, öğrencilerimizi, çocuklarımızı, bebeklerimizi bizlerden koparıyor ve onları sonsuzluğa uğurluyoruz.
Silahların ve kurşunların adres sormadığı olaylar yüzünden en yakınlarımızı kaybediyoruz.
Elyazması mektuplar yakınlarını bireysel silahlar sonucunda yitirmiş insanların hasret mektuplarıdır.
El yazması mektuplar; geçmişte veya günümüzde yaşadığınız veya tanık olduğunuz herhangi bir bireysel veya toplumsal sorunu aramızdan ayrılmış bireysel silahlarla işlenmiş cinayetler yüzünden yaşamdan koparılmış sevdiğiniz yakınınızla karşılıklı sohbet edercesine, olup bitenlerden haber verir gibi, yanınızda olmadığı ve gelemeyeceği için mektup yazarak duygularınızı, hasretinizi, görüşlerinizi, düşüncelerinizi paylaşarak kaleme aldığınız mektuplardır.
Ateş düştüğü yeri yakar ama acılar paylaşılmakla azalır. Acıları, hasretleri, özlemleri, görüşleri, el yazması mektuplarla hem yitirdiğiniz yakınızla ve bizlerle paylaşarak başkalarının aynı acıları yaşamamasına, daha yaşanılır, daha mutlu, barış içinde, çatışmasız ve güven içinde yaşadığımız bir toplum yaratılmasına katkıda bulunabilirsiniz. 
Artık unutulan mektupları ve mektup yazmayı yeniden hatırlamak istiyoruz.
Yakınlarımızın yanıt vermesi mümkün olmasa bile onları el yazması mektuplarımızla yaşatmak, anıları çoğaltmak ve paylaşmak, onları anmak, yaşanabilir bir dünya yaratmaya katkıda bulunmak için el yazınızla mektup yazmaya çağırıyoruz.
Poster

Seçici Kurul Üyeleri

Dr. Ayhan Akcan (Psikiyatrist, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi)
Nazire Dedeman Çağatay  (Umut Vakfı Kurucu Başkanı)
Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu (Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı)
Av. Fikret İlkiz  (Umut Vakfı Seçilmiş Mütevellisi ve Yönetim Kurulu Üyesi)
Ercan Kesal  (Hekim, Sinema Oyuncusu, Yazar)
Celal Üster (Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Kitap Yazarı ve Çevirmen)


Başvuru Formu
Buraya Tıklayınız
Kamuoyu Açıklaması
 
“ 28 EYLÜL BİREYSEL SİLAHSIZLANMA GÜNÜ ”
BASIN AÇIKLAMASI
 
 
Umut Vakfı olarak bu yıl “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” törenini yapmamaya karar verdiğimizi duyurmak isteriz. 
 
 
Vakıf olarak Türkiye’de ve dünyada da bireysel silahlanmaya karşı etkin bir mücadele yürüttüğümüz, etkinliklerimizle bireysel şiddeti ve silahlanmayı önlemeye çaba gösterdiğimiz bilinmektedir. 
 
Her türlü terörün ortadan kaldırıldığı bir hukuk ve adalet düzenin sağlanması mücadelesinde çocuklarımızın geleceğinden emin olarak büyüdüğü ve çocuklardan canlı bomba üretmeyen bir dünya düzeninin kurulabileceğine inandığımız için Umut Vakfı olarak her türlü terörü lanetliyoruz. Dileriz savaşlar ve çatışmalar son bulur, masum insanlar yerlerinden yurtlarından edilmeden barış ve adalet kazanır.
 
Sessizliğimizle yaşadıklarımızı protesto ediyoruz ve Umut Vakfı olarak 2016 yılı içinde teröre ve darbe kalkışmasına kurban giden hayatların geride bıraktığı acıların yeniden yaşanmaması için barış içinde silahsız, çatışmasız, şiddetsiz ve savaşsız yaşamanın hepimizin hakkı ve umudu olduğunu 28 Eylül 2016 Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle hatırlatmakla yetiniyoruz…
 
Umut Vakfı olarak her yıl 28 Eylül’de bildiğiniz gibi “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” yaparız. Kırmızı halı üzerine bireysel bir silahla yaşam hakları ellerinden alınmış sevdiklerimizin adına, bu gidişe onların ağzından ‘dur’ demek için ayakkabılarını bırakırız. Böylece törende, “bireysel silahlanmanın ne denli tehlikeli” ve  “silahın tek işlevinin öldürmek” olduğu mesajını kitlelere vermeye çalışırız ve bizlere destek verilmesini isteriz.
 
En önemli hedefimiz ise geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin, toplumsal sorumluluklarının bilincinde, barışçı ve yaratıcı gençler olmasıdır. Çünkü, çatışmacı değil aksine uzlaşmacı ruhlu, sorunlarını barışçıl yollarla çözümleyen, öfkeye, şiddete ve silaha gerek duymayan onurlu toplumlarda yaşayabilmek amacıyla birlikte olmanın ve birbirimize destek vermenin ne kadar değerli olduğunu biliyoruz ve tanığız.
                           
Demokrasi ve Cumhuriyet rejimi; devletin, bireylerin haklarına ve özgürlüklerine kayıtsız kalmadığı, aksine koruduğu ve geliştirdiği, saygı duyduğu; bireylerin de, demokratik laik ve sosyal hukuk devleti idealini benimsediği, katkı sunduğu ve gelişip egemen olmasını sağladığı bir yönetim biçimidir. Kaynağını ve gücünü hukuktan, insan haklarından alan demokrasiler kimden ve nereden gelirse gelsin zora, baskıya ve darbelere karşıdır ve geçit vermez. Nitekim 15 Temmuz 2016 günü yüzlerce şehidimize ve yaralımıza rağmen darbeye geçit verilmedi ve darbe önlendi…
 
Umut Vakfı olarak yaşadığımız bu yılın birikmiş endişelerini ve acılarını, yaşadığımız acı günleri, darbe kalkışmasının önlenmesi amacıyla yitirdiğimiz insanlarımızı ve lanetlediğimiz teröre kurban verdiğimiz vatandaşlarımızın acılarını yeniden hatırlatmamak için her yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle yaptığımız “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” etkinliğimizi yapmama kararı aldık. Bu nedenle, 1995 yılından beri her yıl çeşitli dallarda düzenlediğimiz ve bu yıl da konusunu “El Yazması Mektuplar” olarak belirlediğimiz geleneksel ödüllü yarışmamızı da gelecek yıla ertelemek zorunda kaldık. Yarışmaya katılmak için başvuran adayların başvurularının gelecek yıl için geçerli olduğunu belirtmek isteriz…
 
Sessizliğimizle yaşadıklarımızı protesto ediyoruz ve Umut Vakfı olarak 2016 yılı içinde teröre ve darbe kalkışmasına kurban giden hayatların geride bıraktığı acıların yeniden yaşanmaması için barış içinde silahsız, çatışmasız, şiddetsiz ve savaşsız yaşamanın hepimizin hakkı ve umudu olduğunu 28 Eylül 2016 Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle hatırlatmakla yetiniyoruz…
 
Umudumuz ve amacımız hiç değişmedi. Umut Vakfı olarak işimiz zordu, ama zoru başardığımıza ve yapacak daha çok işimiz olduğuna inanıyoruz…
 
Saygılarımızla;
 
Nazire Dedeman Çağatay
Umut Vakfı Kurucu Başkanı