28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü Karikatür Yarışması Ödül Töreni

28 Eylül 2007
Lütfü Kırdar Kongre Sarayı / Haliç Salonu
 
Nazire Dedeman
Konuşma Metni

 
Değerli Konuklar, Değerli Dostlar,
 
Her yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü, ateşli silahlardan, denetimsiz ve tehlikelice yaygınlaşan bireysel silahlanmadan kaynaklanan ölümcül şiddete dikkat çekmemize zemin yaratıyor. Bu zeminde biraraya gelmek, karşı durmak, çözüm talep etmek ve güçlerimizi birleştirmek gelecek nesillere karşı görevimizdir.
 
Bu yıl da düzenlediğimiz “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” ile, ateşli silahlarla ölenlerin sessiz çığlıklarını, toplumun sessiz ve habersiz olan kesimlerine ulaştırmak istedik. Bu sessiz ayakkabılar her yıl şiddeti ayaklarının altına alacaklar ve her yıl şiddetin üzerinde yürüyecekler. Her geçen yıl sesimiz daha güçlü çıkacak.
 
Uzun yıllara dayanan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan en önemli olumlu gelişme, “bireysel silahsızlanma”nın toplumun her kesimi tarafından önemli bir kavram olarak benimsenmiş olması ve bu konudaki çalışmaları Umut Vakfı dışındaki farklı kesimlerin de yürütüyor olmasıdır.
 
13 yıl önce bugün; Bireysel Silahsızlanma Günü Ödüllü Yarışmaları’nın ilkini düzenlediğimizde, hedeflerimizin en önemlilerinden biri, bu sosyal probleme dikkat çekmek ve toplumun sahiplenmesini sağlamaktı. 13 yıl önce ”bireysel silahsızlanma” henüz belirsiz ve tanımsız iken, bugün ”bireysel silahsızlanma”, kişiler arasında süregiden kanlı bir şiddeti anlatan önemli bir kavram olarak literatüre girmiştir. Fakat en önemlisi, yıllardan beridir sürdürdüğümüz bu mücadele içinde elde edilen en ciddi başarı -eğer biraz olsun katkımız var ise- bireysel silahsızlanmanın medya, akademisyenler, yerel yönetimler, siyaset insanları, yurttaşlar, kısaca toplumun her kesimi tarafından sahiplenilmesidir.
 
Çünkü, bir sosyal problemle ilgili kamuoyu oluşturmak son derece önemlidir. Yurttaşların fikir birliği, medyanın sağduyulu, bilinçli yayın yapması ve ilgilerini hiç eksiltmeden konuyu güncel tutmaları çok önemlidir. Bugün, ”bireysel silahlanma” önemli bir sorun olarak toplum tarafından kabul edilmişse, çözümler üretmeye dönük çalışmalar yaygınlaşsa ve “insanlar neden silah edinir”, “bireysel silahlanma ne demektir?”, ”ülkemizde kaç kişi ateşli silahlarla ölüyor?” “bu sorundan kimler zarar görüyor” gibi sorular sık sık soruluyorsa, önemli mesafe katetmişiz demektir.
 
Türkiye’nin dört bir yanından, sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerin ve yurttaşların bu konuda yaptıkları çalışmalardan memnuniyetle haberdar oluyoruz. Bu çalışmalar yurttaşlarımızın, insanlarımızın yürekliliğini ve cesaretini bir kez daha kanıtlıyor. Bu yaygın çalışmalar içinde özellikle dikkat çekici olan, yerel yönetimlerin ve kolluk güçlerinin çabalarıdır. Başarılı çabalarından haberdar olduğumuz Osmaniye İl Emniyet Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü ve Haymana Kaymakamlığı’na sonsuz teşekkürlerimi toplum adına sunmak isterim.
 
İşte bugün, 13’üncü Bireysel Silahsızlanma Günü Ödülleri’ni, ”Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” konulu Karikatür Yarışmamızın sonuçlarını açıklamak; sanatçılarımızın eserlerinden oluşan sergiyi görmek; bireysel silahsızlanmanın tehlikelerine bir kez daha dikkat çekmek için toplandık.
 
Yarışmamızın amacı, karikatür sanatının tüm olanaklarını kullanarak, toplumumuzda gün geçtikçe artan bireysel silahlanmanın olası neden, sonuç ve tehlikelerini irdelemek ve kamuoyunu bu konuda bilinçlendirmektir.
 
Değerli Seçici Kurul Üyelerimiz Eylül ayının ilk haftası bir araya gelerek, zorlu bir değerlendirme sürecinden sonra ödül almaya hak kazanan eserleri belirlediler. Elbette her eser insan düşüncesinin, yeteneğinin sonucudur ve her biri son derece kıymetlidir. Her şeyden önce, tüm yarışma katılımcılarına ve Seçici Kurul Üyeleri’ne emek verdikleri için çok teşekkür ediyorum.
 
Sözlerimi sonlandırmadan önce; 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü etkinlikleri çerçevesinde değerli işbirliği ve katkılarından dolayı, Sayın Valimiz Muammer Güler nezdinde İstanbul Valiliği’ne, Beyoğlu Belediyesi’ne,  Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’na, Borsa Restaurant’a ve ayrıca burada bulunarak, konuya duyarlılık gösteren sizlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Umut dolu yarınlara efendim