Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri ESKİŞEHİR Yerel Medya Semineri

“Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri”
Yerel Medya 3. Eğitimi Eskişehir’de yapıldı
“Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri”
Yerel Medya Eğitim Semineri’nin üçüncüsü 13 Mayıs 2008, Salı günü
Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Salon Anadolu’da gerçekleştirildi
Eğitime Eskişehir, Bilecik, Bursa, Kütahya, Afyon illerinden tüm gazeteciler davetliydi...


Umut Vakfı’nın, dördüncü kuvvet medyanın, yerelden başlayarak, şiddet ve bireysel silahlanma ile oluşan olayları topluma yansıtma biçimine objektif ve meslek gereklerine uygun eleştirellikle yaklaşmasını sağlamak amacıyla düzenlediği “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” konulu Yerel Medya Eğitimleri geçtiğimiz yıl başlamıştı.

Bugüne kadar Diyarbakır ve Rize’de düzenlenen eğitimlerin üçüncüsü, 13 Mayıs 2008, Salı günü Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Salon Anadolu’da yapıldı. Eskişehir, Bilecik, Bursa, Kütahya ve Afyon illerinden tüm gazetecilerin davetli olduğu eğitim 1 gün sürdü.

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve Eskişehir Vali Vekili Ekrem Erdoğan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan eğitim semineri, Anadolu Üniversitesi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi.

Öğleden önce yapılan ilk oturuma Gazeteci Hüsnü Arslan başkanlık etti. Umut Vakfı Onursal Mütevellisi Nail Güreli “Gazetecilik Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi”, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikyatrist Dr. Ayhan Akcan “Bireysel Silahlanmada Türkiye: Sosyal Açıdan Hangi Durumdayız? Medyanın Sorumluluğu?”, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan “Haber değerlerini yeniden gözden geçirmek: Şiddet her zaman haber midir?” ve Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Ergül, “Medya Okuryazarlığı Gazetecilere de Gerekli: Şiddet İçeren Haberlere Nasıl Bakmalı?” konusunu işlediler.

Eğitimin öğle yemeğinden sonra yapılan 2. oturumuna ise Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Vural Başkanlık etti. Bu oturumda Av. Filiz Kerestecioğlu “Şiddet Haberlerinde Toplumsal Cinsiyet Rolleri”, Eskişehir Yardımsevenler Derneği Başkanı Serpil Çamoğlu “Şiddet Haberlerinde Toplumsal Cinsiyet: Bir Örnek Uygulama” ve Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, NTV Hukuk Danışmanı Av. Fikret İlkiz “Şiddet Haberlerinde İnsan Hakları” konusunda bilgi verdiler.

Seminer, katılımcı gazeteciler ve eğitimcilerin “Yerel Medya’nın Şiddet Haberciliğine Bakışı” konusundaki karşılıklı tartışmalarıyla ve sertifika töreni ile sona erdi.
Eğitim Programı
Nazire Dedeman Konuşma Metni
Konu Yorumu
Fotoğraflar