“Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri”
Yerel Medya Semineri’nin 10.su Zonguldak’ta...
“Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” Yerel Medya Semineri’nin onuncusu 20 Kasım 2011, Pazar günü Zonguldak’ta Dedeman Otel’de düzenleniyor. Seminer’e Zonguldak, Karabük, Bartın, Bolu ve Düzce illerinden tüm gazeteciler davetli...
Umut Vakfı’nın; dördüncü kuvvet medyanın, yerelden başlayarak, şiddet ve bireysel silahlanma ile oluşan olayları topluma yansıtma biçimine objektif ve meslek gereklerine uygun eleştirellikle yaklaşmasını sağlamak amacıyla başlattığı “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” konulu Yerel Medya
Seminerleri 2007 yılından bu yana devam ediyor. Bugüne kadar Diyarbakır, Rize, Eskişehir, Hatay, Kars, Gaziantep, Konya, Muğla, ve İzmir’de düzenlenmiş olan seminerlerin onuncusu 20 Kasım 2011 tarihlerinde Zonguldak Dedeman Otel’de yapılıyor. Seminer bir gün sürüyor.
Friedreich Ebert Stiftung Derneği’nin katkı verdiği Seminer, 20 Kasım 2011 Pazar günü, saat 10:00’da, “Açılış” konuşmalarıyla başlıyor. Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman ve Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız’ın (katılması halinde) yapacağı açılış konuşmalarının ardından 1. Oturum’a geçiliyor.
Seminerin “Eleştirel Gazetecilik, Medya Okuryazarlığı, Şiddet Haberleri” başlıklı ilk oturumunda eleştirel gazetecilik nasıl yapılır, Türkiye’de yaşama hakkı açısından bireysel silahsızlanma ve gazetecilik meslek etik ilkeleri konuları ele alınıyor. Oturum soru-cevap bölümüyle sona eriyor.
“Eleştirel Gazetecilik Arayışı: Kuramlardan uygulamalara bir çerçeve kurmak” başlıklı 2. Oturum’da ise Şiddet Haberlerinde Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Şiddet Haberlerinde “İnsan Hakları” ve “Medyada Nefret Söylemi“ konuları ele alınıyor. Bu oturumun soru-cevap bölümünün ardından öğle yemeğine geçiliyor.
“Şiddet Haberleri, Gazetecilik Meslek İlkeleri ve Yerel Medya” başlıklı 3. Oturum’da ise medyaya bakış ve editoryal açıdan şiddet haberlerinin değerlendirilmesi konuları işleniyor. 4. Oturum’daki Tartışma bölümü ise yerel medyadan deneyimler, görüşler ve değerlendirmelere ayrılıyor.
Seminer, Umut Vakfı Onursal Mütevellisi ve Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Nail Güreli’nin yapacağı genel değerlendirmenin ardından katılımcılara sertifikaların sunulmasıyla sona eriyor.
-
"Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri”
ZONGULDAK Yerel Medya Semineri
PROGRAM
20 Kasım, Pazar / Dedeman Zonguldak Oteli
09:30
Kayıt ve İkram
10:00
Açış Konuşmaları
Nazire Dedeman Çağatay,Umut Vakfı Kurucu Başkanı
Erol Ayyıldız,Zonguldak Valisi (teşrifleri halinde)
1. OTURUM: Eleştirel Gazetecilik, Medya Okuryazarlığı, Şiddet Haberleri
10:20
Oturum Başkanı : Av. Fikret İlkiz
Umut Vakfı Mütevellisi
10:30
Toplum sorunlarına duyarlı eleştirel gazetecilik nasıl yapılır?
Nail Güreli,Umut Vakfı Onursal Mütevellisi- Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı
10:50
Yaşama Hakkı Açısından Bireysel Silahsızlanma: Türkiye’de Durum ve Medyanın Sorumluluğu
Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi
11:10
Soru – Cevap
11:20
Kahve Arası
2. OTURUM: Eleştirel Gazetecilik Arayışı: Kuramlardan uygulamalara bir çerçeve kurmak
11:30
Oturum Başkanı: Nail Güreli
Umut Vakfı Onursal Mütevellisi- Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı
11:40
Şiddet Haberlerinde Toplumsal Cinsiyet Rolleri
Av. Filiz Kerestecioğlu,Güncel Hukuk Dergisi
12:00
Şiddet Haberlerinde “İnsan Hakları”
Av. Fikret İlkiz,Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi
12:20
“Medyada Nefret Söylemi“
Ragıp Duran, Gazeteci – Yazar
12:40
Soru-Cevap
12:50
Öğlen Yemeği
3. OTURUM: Şiddet Haberleri, Gazetecilik Meslek İlkeleri ve Yerel Medya
14:30
Oturum Başkanı: Av. Fikret İlkiz
Umut Vakfı Mütevellisi
14:40
Gazetecilik Meslek İlkeleri ile TGC Hak ve Sorumluluk Bildirgesi Çerçevesinde Gazetecilerin Şiddet Haberlerine Yaklaşımı
Dr. Recep Yaşar,Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
15:00
Şiddet Haberlerinin Değerlendirilmesi: Yerel Medyadan Deneyimler
Atilla Öksüz, Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni / Zonguldak
15:20
Soru-Cevap
15:30
Kahve Arası
4. OTURUM: TARTIŞMA: Yerel Medya’nın Şiddet Haberciliğine Bakışı
15:45
Katılımcılar: Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan, Dr. Recep Yaşar, Av. Filiz Kerestecioğlu,Av. Fikret İlkiz, Ragıp Duran; Atilla Öksüz
16:15
Genel Değerlendirme
Nail Güreli
16:30
Sertifika Töreni ve Kapanış
-
UMUT VAKFI
Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri Yerel Medya Semineri
Zonguldak
20 Kasım 2011, Dedeman Otel
Nazire DEDEMAN ÇAĞATAY
Değerli konuklarım, Hoşgeldiniz.
“Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” Yerel Medya Seminerlerimizin sekizincisinde Zonguldak’ta sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.
Umut Vakfı, bireysel silahsızlanma, şiddet, barış kültürü ve hukukun üstünlüğü konularında 18 yıldan bu yana çalışıyor, bilgilerini ve araştırmalarını her fırsatta kamuoyu ile paylaşıyor. Bu süreçte, medyanın desteği her zaman bizimleydi. Biz ise, Umut Vakfı olarak, araştırmalarımızı, gördüğümüz sorunları, eleştiri ve değerlendirmelerimizi medyayla ve medya aracılığıyla toplumla paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz.
Yerel Medya seminerleri için yola çıkmaya karar verdiğimizde ana konunun insan haklarının en temel hakkı olan “yaşama hakkı” olmasına karar verdik. Yaşam hakkı ihlalleri demokratikleşme çabalarına sekte vurmaktadır. Dördüncü kuvvet olarak tanımlanan medya ise kamu adına denetim yapma, kamuoyu oluşturma gücü açısından demokrasinin doğru işleyişinde çok önemlidir. Bu sebeple medya ile “yaşama hakkını” ele alıp irdelemekten daha doğal bir sebep bulunamazdı.
Yaşama hakkı ihlallerinin en uç noktası şiddet uygulayarak kişinin hayatına son verilmesidir. Şiddetin en uç noktası ise bireysel silahlanmadır. Medya sayesinde Türkiye’nin şiddet haritasını daha kolay görebiliyoruz. Silahlanma konusunda Türkiye 178 ülke arasında 14.sırada. Son on yılda ise ateşli silahlarla işlenen suçlarda %83 artış yaşanmış.
“Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” Yerel Medya Seminerler dizisinin amacı; ülkemizde en önemli değişimci güç olan medyanın, özellikle de yerel medyanın şiddet ve bireysel silahsızlanma konusundaki olaylara ve olayları yansıtma biçimine objektif ve meslek gereklerine uygun eleştirel yaklaşımını oluşturmaktadır.
Siz gazetecilere, bu konuda çok önemli sorumluluk ve görev düşüyor.
Belki de en fazla okunan, dikkat edilen şiddet haberleri, gündelik yaşamın bir parçası olarak, medya izleyicisine türlü yaşamsal tecrübeler, insan hikayeleri anlatıyor. Peki bu haberlerin ve olayların tanıkları olan gazeteci arkadaşlarımız, bir tür hikaye anlatıcısı olarak, toplumsal kanaat ve davranışları şekillendirdiklerinin farkında mıdırlar? Gazeteciler, tanık oldukları olayları aktarırken, taşıdıkları sorumluluğun bilincinde midirler?
Bu sorular, bugünkü eğitim programımızın temelini teşkil ediyor. Öncelikle, gazetecilik meslek ilkeleri, medya okuryazarlığı ve insan hakları açısından şiddet haberleri konuları ele alınacak. Daha sonra şiddet haberlerinde toplumsal cinsiyet, nefret suçları ve medyanın tavrı, şiddet haberlerinde insan hakları ve şiddet haberlerinin editoryal açıdan değerlendirilmesi konularında bilgileneceğiz.
Sonrasında; “Yerel Medya’nın Şiddet Haberciliğine Bakışı” konusundaki tartışma oturumunda sayın konuşmacılarımız, oturum başkanlarımız ve siz gazeteci arkadaşlarımız ile bir arada olacağız. Bu oturum, karşılıklı olarak konuya bakış açımızı ortaya koyacağı için son derece önemlidir. Bu nedenle son oturuma katılmanızı, fikirlerinizi, deneyimlerinizi, sorularınızı ve değerlendirmelerinizi bizlerle paylaşmanızı rica ediyoruz.
Bu bölümü takiben sizlere sertifikalarınızı takdim etmekten gurur duyacağız.
Bu vesileyle; organizasyonda emeği geçen herkese; Sayın konuşmacılarımız Nail Güreli’ye, Av. Fikret İlkiz’e, Dr. Ayhan Akcan’a, Av. Filiz Kerestecioğlu’na, Dr. Recep Yaşar’a, ve Atilla Öksüz’e içtenlikle teşekkür ediyorum.
Bu seminerin gerçekleşmesine maddi destek vererek gerçekleşmesini mümkün kılan Freidrich Ebert Stiftung Derneği’ne ise teşekkürlerimi sunuyorum.
Verimli, eğlenceli ve katılımcılığınızın yüksek olduğu bir seminer olmasını dilerim.
Umut dolu yarınlara...
-