Umut Vakfı
“Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” Yerel Medya Seminerleri
Röportaj Atölyesi Çanakkale Buluşması
Nazire Dedeman Çağatay’ın Açılış Konuşması
(22-23 Kasım 2014)
Değerli konuklarım,
Umut Vakfı olarak 2007 yılından bu yana düzenlediğimiz yerel medya eğitim seminerlerinin 13.’süne hoş geldiniz.
“Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” konulu yerel medya seminerlerini Friedreich Ebert Stiftung Derneği’nin de katkılarıyla bugüne kadar 12 ilde ve de, 60 ilde gazetecilik yapan dostlarımızın katılımıyla gerçekleştirdik. Bu toplantılarımıza ortalama bin 200 gazeteci katıldı…
Bu yıl ilk defa seminerimiz, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Fikret İlkiz ve gazeteci dostlarımız Ragıp Duran ile Celal Başlangıç’ın da desteğiyle “Röportaj Atölyesi” çalışmasına dönüştürüldü. Çanakkale-Antalya-Diyarbakır olmak üzere üç kentte, bu kentlerdeki genç gazeteci dostlarımızın her toplantıya katılımı sağlanarak atölye çalışması yapılması amaçlandı.
“Röportaj Atölyesi Çanakkale Buluşması”na katılanlara hoş geldin derken Umut Vakfı hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum.
Malumunuz oğlum Umut, 20 yıl önce öldürüldü. Bu olay karşısında bir anne olarak yaşadığım acıları size anlatmam mümkün değil… Ateş düştüğü yeri yakar… Silahlar her koşulda ailelere, toplumlara acı ve keder verir…
Ve ben bugün hala oğlumun öldürülüşünün gerçek nedenini bilmiyorum. Tek bildiğim gerçek; oğlumun ruhsatsız bir tabancayla öldürüldüğü…
İnsanların barışçıl yollar yerine sorunlarının çözümünde şiddete başvurduklarını ve benim gibi pek çok insanın bu acıları yaşadıklarını görüyorum. Sizlerin gazetelerinize yaptığınız haberlerden derlediğimiz, yani resmi olmayan sonuçlara göre, yılbaşından bugüne kadar, 10 ayda meydana gelen 1823 olayda bireysel silahlarla toplam bin 706 kişi öldü, bin 156 kişi de yaralandı. Her gün yaşadığımız kadın cinayetlerine sizlerde tanıksınız… Bu yılın 10 ayında öldürülen kadın sayısı 255… Kadın cinayetlerinde anneler, babalar, kardeşler de zarar görüyor ve öldürülen aile bireyleriyle bu sayı açıklanandan da fazla… Ve bu cinayetlerde kullanılan tabancaların, tüfeklerin yüzde 80’i ruhsatsız…
Bu nedenle, “Bireysel Silahlanmaya HAYIR” diyorum.
1993 yılında Umut Vakfı’nı kurduk ve o tarihten bu yana da bireysel silahsızlanmayı teşvik etmek için ödüllü yarışmalar, ulusal ve uluslararası konferanslar, seminerler düzenliyoruz.
Vakfımız, geleceğin garantisi olan gençlerimizi hukukun üstünlüğünü benimsemiş, çevreye ve insanlığa duyarlı, uyuşmazlıkların çözümünde barışçıl yolları yeğleyen, yurttaş olma bilincine sahip demokratik bireyler olarak yetiştirmek amacıyla kuruldu. Vakıf bunun yanı sıra hukukun üstünlüğüne inanan, toplumsal sorunlara duyarlı, hak ve sorumluluklarının farkında olan, gereğini yerine getiren bilinçli yurttaşların yetişmesine katkıda bulunmak konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bu amaçla da, son yıllarda “Hukukun Gençleri Sempozyum”ları düzenliyoruz. Bu sempozyumlarımızın beşincisini de, önümüzdeki hafta 27-28 Kasım tarihlerinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştireceğiz. “Edebiyat ve Sanata Sansürde Yargı Kararları” konulu sempozyuma katılacak olan üniversite öğrencileri, bu konuyla ilgili hazırladıkları bildirilerini sunacak ve tartışacaklar…
Değerli konuklarım,
Sorumsuz ellerdeki silahlar her aileye, herkese acı ve keder verir. Vakıf olarak biz; şiddetin en uç noktası silahın tek işlevi “öldürmektir” diyoruz ve toplumun bu konuda duyarlı olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ama silahsızlanma sorunu tüm insanlığın sorunu. Benim, sizin, kısacası herkesin…
Şiddet içermeyen, sorunların diyalogla çözülebileceği bir yaşamın inşaasında ise herkesten çok medyaya iş düştüğü bir gerçek…
Bu konuda; atölye çalışmaları sırasında eğitmen arkadaşlarım sizlerle değerlendirme yapacaklardır mutlaka. Umut Vakfı Başkanı olarak ben, sadece sizlerden haberlerinizi yaparken Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde de yer alan “gazeteci, her türden şiddeti haklı gösteren, özendiren, kışkırtan yayın yapamaz” kuralına uymanızı, haberlerinizde, bireysel silahsızlanmanın yaygınlaştırılması için özen gösterirken silah ve şiddet konusunda özendirici yayın yapılmamasına dikkat etmenizi, duyarlı olmanızı rica ediyorum. Unutmayın ki sizler toplumu yönlendirici bir konumda bulunuyorsunuz…
Atölye çalışmasına emeği geçen ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. Umut dolu yarınlara…
Nazire Dedeman Çağatay
Umut Vakfı Kurucu Başkanı
RÖPORTAJ ATÖLYESİ
ÇANAKKALE BULUŞMASI
“YEREL BASIN ATÖLYE ÇALIŞMASI”
PROGRAMI
21 – 24 KASIM 2014
22 KASIM 2014 PROGRAM
09.00 – 09.45 Açılış konuşmaları
-Aynur Ganiler Çanakkale Çağdaş Gazeteciler Derneği
- Nazire Dedeman Çağatay -Umut Vakfı Kurucu Başkanı
- Ülgür GÖKHAN Çanakkale Belediye Başkanı
- Cemal YILDIZER Çanakkale Vali Yardımcısı
09.45 – 10.00 Mola
10.00 – 10.45 Atölye programı, röportaj atölyesi çalışmaları – film gösterimi
Celal Başlangıç (Gazeteci – Yazar)
10.45 – 11.30 Temel Gazetecilik İlkeleri
Ragıp Duran (Gazeteci – Akademisyen)
11.30 – 11.45 Yerel basının sorunları (Tüm katılımcılar)
11.45 – 12.30 Haber toplama ve yazma teknikleri
Dr. Ceren Sözeri
12.30 – 14.30 Yemek (Kepez)
Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan katılımı ile
14.30 – 15.15 Haber yazımındaki tuzaklar
Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu
15.15 – 16.00 Röportaj tanımı, röportaj ustaları, röportaj tarihçesi
Celal Başlangıç
16.00 – 16.15 Mola
16.15 – 17.00 Röportaj teknikleri, örnekler
Celal Başlangıç
17.00 – 17.45 Haber ve Hukuk, Kaynakla İlişkiler, Basın Yasası
Fikret İlkiz
19.00 Akşam yemeği (Yalova Restaurant)
Ç.kale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılımıyla
* Yemeklerin çoğuna sadece DYB ve ANT gazetecileri değil ÇNKL yerel basını da davetli
23 KASIM 2014 PROGRAMI
09.00 – 09.45 Toplumsal cinsiyet dil ve söylem
Dr. Ceren Sözeri
09.45 – 10.00 Nefret Söylemi
Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu
10.30 – 10.45 Mola
10.45 – 11.30 Kazdağları Bilgilendirmeleri
11.30 – 12.15 Sonuç – Değerlendirme(4’lü katılım)
12.30 Bayramiç’e hareket
Öğle yemeği ve Kazdağları röportaj çalışması gezi
Bayramiç Belediye Başkanı ve Çevre Derneği yöneticileri katılımı
19.00 Akşam yemeği