“Yurttaşlık bilinci ve ayrımcılığın önlenmesi”ne ilişkin ekonomik, sosyal, hukuki, kriminal araştırmalar ve incelemeler.
Alt konular: “Yurttaşlık Bilinci ve Ayrımcılığın Önlenmesi” ana başlığı altında ve/veya yurttaşlık bilinci ve ayrımcılığın önlenmesi, şiddet, nefret söylemi, ayrımcılık, ırkçılık, öfke, suç korkusu, korkunun önlenmesi, medyanın ve kültür endüstrisinin rolü, silah ve bireysel silahsızlanma konuları; bunların yarattığı sorunlar ve çözüm önerileri
28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü
16. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni
Dedeman İstanbul Otel
Nazire Dedeman Çağatay
Umut Vakfı Kurucu Başkanı
Konuşma Metni
Değerli Konuklarım,
Hoş geldiniz.
Bugün saat 12’de Taksim Meydanında Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşünün onuncu tekrarını Bireysel Silahlanmaya hayır diyerek gerçekleştirdik.
Bu akşam da 16. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreninde siz değerli dostlarımla bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.
Bir ülkede her gün 8 kişi bireysel silahlanma ile öldürülüyorsa, orada “yaşama hakkı” sorunu var demektir.
Silahların soğuk ölümünün gölgesi düğünlere, derneklere, mutluluklara düşüyorsa, orada yaşama hakkımızı tehdit eden “kültürel” bir sorun var demektir.
Bugün itibariyle ülkemizde yaklaşık 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere, toplamda 8 milyon civarında ateşli silah bulunuyor. Silah sahiplerinin ailelerini de katarsak yaklaşık 40 milyon insan, silaha her an ulaşabilecek durumdadır. Her yıl ortalama 3000 yurttaşımız ateşli silahlarla hayatını kaybediyor, 700 kişi yaralanıyor. Ölenlerin ardında kalanları da düşünürsek, her yıl en az 15 bin kişi bireysel silahlanma mağdurudur. Mağduriyet büyüktür, bu nedenle mücadele her yurttaşın sorumluluğudur ve Umut Vakfı’nın mücadelesi devam edecektir...
Silahlanmanın alt yapısını oluşturan kültürel motivasyonları ve psikolojik unsurları göz önünde bulundurunca, yaşama hakkımızın ne denli pamuk ipliğine bağlı olduğunu açıkça görebiliyoruz. Toplumda bu konuya duyarlılığı oluşturmak ve farklı yaklaşımların gelişmesini sağlamak amacıyla, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nün önemli olduğunu düşünüyorum.
17 yıl önce bugün başladığımız bireysel silahlanmayla mücadelemize aynı gayretle devam ederken, önemli bir mesafeyi de katettiğimizi belirtmek isterim. Yıllar önce, “bireysel silahlanma”dan söz ettiğimizde, bu kavramı açıklayabilmekte güçlük çekiyorduk. Bugün, gündelik hayatımızdaki silahın rolü, toplumsal zihniyetimizin ve davranışlarımızın aynası olan medyadaki tezahürleri, ısrarla sürdürdüğümüz akademik ve bilimsel çalışmalar ve yaptığımız tanımlamalar bu kavramın benimsenmesini sağladı.
Öte yandan, ilgili kanunlardaki boşlukların doldurulması konusundaki ısrarlarımız ve yaptığımız çalışmalar karşılık bulmaya başladı. Arkada bıraktığımız bir yıl içerisinde TBMM İçişleri Komisyonunda Umut Vakfının da katılımıyla çok ciddi çalışmalar gerçekleştirildi. Bazı maddelerde arzu ettiğimiz değişikliklerin bir çoğunun yapıldığını gördük. Sonuçlar her ne kadar yetersiz olsa da, tek işlevi öldürmek olan, şiddet ve şiddetin en uç noktası silahtan, bireysel silahlanmadan kaynaklanan büyük mağduriyet azalmamışsa da, eskisinden daha fazla görünür olmuştur. Bireysel silahlanmanın mağduriyetlerinin görünür olması, duyarlılığı ve tedbirlerin alınmasını da gerekli hale getirecek ve hızlandıracaktır.
Değerli konuklar,
Vakfımızın, diğer sivil toplum örgütlerinin ve yurttaşların çabalarındaki devamlılık hiç kuşkusuz önemlidir. Fakat, bireysel silahsızlanma konusunda, kanun yapıcı ve uygulayıcı mercilerin, devlet adamlarının ve yerel yönetimlerin katkıları son derece etkilidir.
Bu sebeple;
28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nün ülkemizde resmen tanınmasını bu konudaki toplumsal zihniyetin dönüşmesi ve bireysel silahlanmanın toplumda karşılık bulduğu kültürel algılanışın değişmesi açısından önemli ve gerekli buluyoruz.
İçişleri Komisyonunda halen görüşülmekte olan yeni silah kanun tasarısının bireysel silahlanmayı sınırlandıran ve zorlaştıran bir anlayışa sahip olacak şekilde meclise sunulmasını arzu ediyoruz.
Hiç kuşkusuz, araştırma ve incelemeler, geleceğimizi şekillendirecek tartışmaları oluşturmak açısından önemlidir. Aynı zamanda sorunlarımızın görünür olduğu, sorunlarımızı tanımlamamızı kolaylaştıran önemli bir zemindir.
Umut Vakfı, bir sivil toplum örgütü olarak, sorunlarımızın teşhisi ve çözüm önerilerine aracılık etmek amacıyla bu yıl, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü Geleneksel Ödüllü Yarışması’nın konusunu bilimsel araştırma ve inceleme alanına ayırmıştır.
Amacımız, ayrımcılığın ortadan kaldırılması ilkesi ve ayrımcılığın gerçek ya da potansiyel çatışmaya yol açabilecek özelliklerine dikkati çekmek, şiddet, nefret söylemi, ırkçılık, öfke, suç korkusu, korkunun önlenmesi, medyanın ve kültür endüstrisinin rolü, silah ve bireysel silahsızlanma konularında toplumsal yaşamın disiplinler arası bir yaklaşım ile incelenmesine ve çözüm önerilerinin sunulmasına aracılık etmekti. Ayrımcılık her zaman olmasa da çoğu durumda, ulusal ve/veya uluslararası çatışmaların kaynağı olmakta, toplumsa barışı ve güvenliği tehdit eden boyutlara ulaşabilmektedir. Gençlerimizin hukukun üstünlüğünü benimsemiş, çevreye ve insanlığa duyarlı, uyuşmazlıkların çözümünde barışçıl yolları yeğleyen, yurttaş olma bilincine sahip bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak amacıyla faaliyetler yürüten Umut Vakfı, bireysel silahsızlanma konusunu da bu çerçevede ele almaktadır.
Yarışmamızın değerli Seçici Kurulu Üyelerine, Sayın Erdal Atabek, Sayın Prof.Dr. Yasemin İnceoğlu, Sayın Prof.Dr. Nilüfer Narlı, Sayın Doç.Dr. Bülent Şam, Sayın Prof. Dr. Durmuş Tezcan, Sayın Ragıp Duran, Sayın Prof.Dr. İsmail Tufan, Sayın Dr.Ayhan Akcan ve Sayın Fikret İlkiz’e katkıları için yürekten teşekkür ediyorum.
Ayrıca, yarışmamıza katılan, eserleriyle bireysel silahsızlanma mücadelesine destek veren tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyor; ödül alanları gönülden kutluyorum.
Evlatlarımıza, barış kültürünün yerleştiği bir toplum miras bırakmak için mücadelemize devam ediyoruz ve devam edeceğiz.
Umut dolu yarınlara efendim....
Ödül Töreni’ne geçmeden evvel, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’ne katılarak, bu konuya desteğini gösterme nezaketi gösteren Sayın İstanbul Vali Yardımcımız Ali Bakoğlu’nu teşekkürlerimizle huzurlarınıza davet ediyorum.
Basın Bülteni 28 Eylül 2010
16. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni
Umut Vakfı Ödülleri sahiplerini buldu!
Bu yıl “Yurttaşlık Bilinci ve Ayrımcılığın Önlenmesi” Bilimsel Araştırma ve İnceleme dalında düzenlenen “16. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödüllü Yarışması”nın, Dedeman İstanbul Oteli’nde yapılan gecesinde ödüller sahiplerini buldu...
Bireysel silahsızlanmanın önemine dikkat çekmek ve bu konudaki toplumsal birlikteliğin güçlenmesini sağlamak amacıyla Umut Vakfı’nın düzenlediği 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde, “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” etkinliğinin ardından 16. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni ve Fotoğraf Sergisi yapıldı.
Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman’ın açılış konuşmasını yaptığı Ödül Töreni’nde, Dedeman’ın konuşmasının ardından İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu bir konuşma yaptı.
Nazire Dedeman, “Bireysel silahsızlanmaya olan özlemimiz her geçen gün artıyor. Çünkü bu sorun, tüm yurttaşların “yaşama hakkını” tehdit ediyor. Toplumda bu konuya duyarlılığı oluşturmak ve farklı yaklaşımların gelişmesini sağlamak için 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nün önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.Bugün itibariyle ülkemizde yaklaşık 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere, toplamda 8 milyon civarında ateşli silah bulunuyor. Silah sahiplerinin ailelerini de katarsak yaklaşık 40 milyon insan, silaha her an ulaşabilecek durumdadır. Her yıl ortalama 3000 yurttaşımız ateşli silahlarla hayatını kaybediyor. Ölenlerin ardında kalanları da düşünürsek, her yıl en az 15 bin kişi bireysel silahlanma mağdurudur. Mağduriyet büyüktür, bu nedenle mücadele her yurttaşın sorumluluğudur ve Umut Vakfı’nın mücadelesi devam edecektir...” dedi.
Ayrıca Dedeman, bireysel silahsızlanma konusunda ciddi adımlar atılabilmesi için yapılması gerekenleri vurgulayarak, Silah Kanunu’nun, günümüz şartlarına uygun, “yaşama hakkımızı” güvenceye alan, bireysel silahlanmayı zorlaştıran ve denetimi en üst düzeyde sağlayabilecek şekilde düzenlenmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.
Bu yıl Bireysel Silahsızlanma Günü 16. Geleneksel Ödüllü Yarışması Bilimsel Araştırma ve İnceleme dalında “Yurttaşlık Bilinci ve Ayrımcılığın Önlenmesi” konusu üzerine yapıldı.
Ayrımcılığın ortadan kaldırılması ilkesi ve ayrımcılığın gerçek ya da potansiyel çatışmaya yol açabilecek özelliklerine dikkati çekmek, şiddet, nefret söylemi, ırkçılık, öfke, suç korkusu, korkunun önlenmesi, medyanın ve kültür endüstrisinin rolü, silah ve bireysel silahsızlanma konularında toplumsal yaşamın disiplinler arası bir yaklaşım ile incelenmesine ve çözüm önerilerinin sunulmasına aracılık etmeyi amaçlayan ödüllü yarışmanın seçici kurul üyeleri: Dr. Erdal Atabek (Doktor, Yazar), Ragıp Duran (Gazeteci), Prof.Dr. Yasemin İnceoğlu (Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi), Prof.Dr. Nilüfer Narlı (Sosyolog, Bahçeşehir Üniv. Öğretim Üyesi), DoçDr. Bülent Şam (Adli Tıp Uzmanı), Prof. Dr. Timur Demirbaş (Hukukçu, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi), Prof. Dr. Durmuş Tezcan (Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi), Prof. Dr. İsmail Tufan (Gerontolog, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi) Dr. Ayhan Akcan (Psikiyatr, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi) Av. Fikret İlkiz (Umut Vakfı Mütevellisi ve Yönetim Kurulu Üyesi), ve Nazire Dedeman (Umut Vakfı Kurucu Başkanı).
16 katılımcının 13 eseri arasından yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen ödüller açıklandı:
Birincilik Ödülü: Doç. Dr. İrfan Kalaycı “Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılık Sorunsalı: ‘Feminist iktisat’ Açısından Bir İnceleme - Türkiye için Önlemler ve Öneriler”
İkincilik Ödülü: Aslı Ünal “Liseli Gençlerin Suça Eğiliminde Aile, Okul Ve Akran Grubu Etkisinin Sosyal Kontrol Teorisi Bağlamında Değerlendirilmesi : Ankara İli Örneği”
Üçüncülük Ödülü: Özlem Çolak “Eşcinsellere Yönelik Nefret Suçları Ve Toplumun Bu Suçlar Dahilinde Faile ve Mağdura Yönelik Tutumları”
Nazire Dedeman Çağatay Konuşma Metni
İstatsitikler